Prachtige silhouetten, goudomrande haren en sprookjesachtige sferen. Hoewel er vaak wordt afgeraden om tegen de zon in te fotograferen, kun je met behulp van tegenlicht juist de meest bijzondere en sfeervolle foto’s maken. En met de wintermaanden in het vooruitzicht staat de zon lekker laag en heb je volop kans op prachtige, sfeervolle foto’s. Kijk mee!

Creatief fotograferen met tegenlichtTegenlicht wil zeggen dat je de lichtbron voor je hebt, waardoor deze (zoals de zon) de camera in schijnt of de achterkant van je onderwerp belicht. Tegenlicht wordt veel gebruikt voor het maken silhouetten, zoals onderstaand écht Hollands en sfeervol tafereel.

Creatief fotograferen met tegenlicht

Als het licht schuin van achteren komt, heb je minder snel een silhouet werking. Je onderwerp wordt belicht vanuit een hoek, waardoor er een mooie gouden rand rond het onderwerp ontstaat. Dit wordt ook wel haarlicht genoemd (zie onderstaand). Portretfotografen maken vaak dankbaar gebruik van dit supersfeervolle effect.

Creatief fotograferen met tegenlicht

Een ander mooi effect van tegenlicht kun je toepassen bij bloemen en bladeren. Omdat de lichtbron van achteren komt, worden bladeren een beetje doorzichtig. Hiermee kun je dus extra de structuur en details, zoals de nerven, benadrukken. Bovendien geeft het een heel sfeervol en natuurlijk resultaat.

Fotograferen met tegenlicht

Wil je een vorm extra benadrukken? Ook dan is een foto met tegenlicht een goede optie. Zo komt de buik van je zwangere vriendin prachtig naar voren met de zon pal achter buik. Doe het elke maand en je hebt een bijzondere serie te pakken!

Creatief fotograferen met tegenlicht

Als je het diafragma verkleint (een hoger f-getal, zoals f 22), valt er minder licht op de sensor en verandert de zon in een ster. Doe dit overigens alleen als de zon relatief zwak is, zoals bij zonsopkomst of zonsondergang, of kijk iets verder weg van de zoeker als je de compositie maakt. Het is nooit goed om direct door de zoeker naar de zon of naar een andere felle lichtbron te kijken.

Creatief fotograferen met tegenlicht

Zoals je ziet kan dat lage zonnetje voor de mooiste foto’s zorgen. Geniet ervan en veel plezier met het maken van jouw creatieve foto’s met tegenlicht!