Het CEWE FOTOBOEK bestaat 10 jaar. Een mooie aanleiding om onze klanten te vragen naar al die prachtige fotoboeken die zij in de afgelopen jaren hebben gemaakt. Want welke gebeurtenissen waren een fotoboek waard en hoe komen hun fotoboeken tot stand? Deze week geven wij het woord aan Hugo Boslak (1960). Als fervent fotoboekmaker is hij momenteel al met zijn 31e CEWE FOTOBOEK bezig! Fotoboeken maken is echt een hobby geworden waar Hugo ‘s avonds en in de weekenden veel lol aan beleeft.

Fotoboeken Hugo Boslak

Sinds wanneer maakt u CEWE FOTOBOEKEN?
“Ik ben in 2008 begonnen met het maken van digitale fotoboeken, altijd via CEWE. Ik vind de software gewoon ontzettend prettig om mee te werken, er is zoveel mogelijk! Bovendien leer ik steeds weer leuke, nieuwe tips en tricks tijdens de gratis webworkshops die jullie verzorgen. Zo heb ik onlangs bijvoorbeeld van Marius geleerd hoe ik met behulp van een andere gratis software de kleur van mijn achtergronden perfect kan laten aansluiten bij mijn foto’s. Daar heb ik veel gebruik van gemaakt in mijn fotoboek van Normandië. Dit is dan ook gelijk mijn mooiste boek ooit geworden.”

Fotoboek Normandie Fotoboek Normandie Fotoboek Normandie

Waar gaan uw fotoboeken over?
“Ik heb een aantal fotoboeken cadeau gedaan. Zo heb ik mijn broer een fotoboek gegeven voor zijn 50e verjaardag vol foto’s van vroeger tot nu, voor mijn schoonmoeder heb ik een boek gemaakt met foto’s van de kleinkinderen en ik heb een trouwalbum gemaakt voor mijn neef. Ook heb ik al een aantal fotoboeken gemaakt voor mijn dochter. Ze is nu 15 jaar oud en elke vier jaar maak ik een nieuw boek, dus volgend jaar is het weer tijd voor een nieuwe. Daarnaast heb ik nog een leuk fotoalbum gemaakt van de Keukenhof vol foto’s van de drie keren dat ik er ben geweest. Alle overige boeken gaan over de reizen en citytrips die ik de afgelopen jaren met mijn gezin hebt gemaakt.”

Heeft u veel reizen gemaakt?
“Oh ja, best wel. Zo zijn we naar Costa Rica, de Verenigde Staten, Sri Lanka, Chili en Namibië geweest. Maar ook dichterbij huis hebben we vakanties gevierd in o.a. Frankrijk, Kroatië en Portugal. Al deze bestemmingen hebben een eigen fotoboek gekregen, want ik fotografeer veel wanneer we op reis zijn. Ook vind ik het altijd leuk om een apart fotoboek te maken van de citytrips die we doen, dus ik heb ook boeken vol foto’s van Stockholm, Dublin, Istanbul en London in de kast staan. Onze laatste vakantie ging naar Berlijn en Polen, dus momenteel ben ik daarmee bezig. En dan hebben we nog onze trip naar Parijs waarvan ik de foto’s ook in een fotoboek wil onderbrengen. Ik ben dus nog wel even zoet, haha.”

Wat was de meest bijzondere reis?
“Onze reis naar Namibië in 2013 was echt fantastisch. We hebben daar drie weken lang rondgereisd en wat is dat een geweldig mooi land. Alsof in je een supergrote dierentuin rondloopt. Ik ben ook wel in Egypte en Marokko geweest, maar dat is echt niet te vergelijken met dit deel van Afrika. Prachtig, al die wilde dieren en elke dag opnieuw kun je genieten van een indrukwekkende zonsondergang. Het fotoboek wat ik van deze reis heb gemaakt is het enige op hoogglans papier en waar ik teksten aan heb toegevoegd.”

Fotoboek Namibie Fotoboek Namibie

Hoe komen uw fotoboeken doorgaans tot stand?
“Ik maak altijd een fotoboek XL omdat ik dat vierkante formaat het fijnste vind werken. Normaal gesproken bestel ik mijn boeken met normaal papier en voeg ik soms enkel data en namen van plaatsen of gebouwen toe. Ik vind eigenlijk dat de foto’s voor zich moeten spreken. Verder zet ik nooit meer dan 6 foto’s op een spread, want less is more, en ik maak mijn boeken altijd op chronologische volgorde. Verder ben ik tijdens de reis altijd al bezig met mijn fotoboek. Zo fotografeer ik achtergronden voor mijn fotoboek, zoals een stenen muur of zand op het strand. Eenmaal thuis ben ik nog zo’n twee maanden met een fotoboek bezig.”

Wat vind u het leukste aan het maken van een fotoboek?
“Natuurlijk is het leuk om het fotoboek uiteindelijk in handen te hebben, maar ik geniet het meest van het maken zelf, van het experimenteren. Per spread bekijk ik welke foto’s goed bij elkaar passen, wat de beste pagina-indeling is en op welke achtergrond mijn foto’s het mooiste uitkomen. In een reisboek voeg ik ook altijd een kaart met onze reisroute toe van het betreffende land. Die maak ik in Powerpoint. Ook iets wat ik heb geleerd tijdens één van jullie webworkshops. Nog een leuke tip: scan toegangstickets en voeg ze toe. Zo maak je het verslag echt compleet.”

Wij willen Hugo hartelijk danken voor zijn verhaal!