‘Don’t judge a book by its cover’, is een bekende uitspraak. Toch doen we dit vaak wel. En dat geldt ook voor jouw fotoboek. De omslag is tenslotte het eerste wat we zien. Besteed hier dus extra aandacht aan en zorg voor een verpletterende eerste indruk!

Unieke fotoboek covers

1. Meestal werkt het goed om eerst je fotoboek helemaal te ontwerpen en daarna pas de omslag. Zo weet je zeker dat deze goed aansluit bij de binnenkant, omdat je nu het overzicht hebt over je gehele boek.

2. Maak een collage van de allerleukste foto’s of kies juist voor één bijzondere foto die voor jou het gehele fotoboek samenvat. Een goede cover geeft tenslotte in één oogopslag weer waar het boek over gaat.

Collage-cover

3. Bedenk een aansprekende titel – of in elk geval een titel die de lading dekt – en een eventuele ondertitel. Natuurlijk hoort het jaartal thuis op de cover van je jaarboek en op het vakantieboek minimaal de naam van jullie vakantieoord. Ga bovendien op zoek naar leuke lettertypes!

4. Vergeet niet dat je ook bij het ontwerp van de omslag kunt kiezen voor leuke achtergronden, cliparts en sjablonen. Wees dus lekker creatief en experimenteer! Wedden dat je jezelf nog verrast?

5. Denk na over de achterkant. Mooi is om een foto of een (gekleurde) achtergrond uit de software helemaal door te laten lopen van de voor- naar de achterkant. En misschien kun je op de achterkant kort omschrijven waar je fotoboek over gaat, net als bij een echt boek.

Australie cover

6. Een mooie omslag hoeft niet veel tijd te kosten. Wanneer je jouw favoriete foto selecteert, hier een mooi kader omheen zet, er een passende kleur achtergrond bij zoekt en tot slot een leuk lettertype voor je titel kiest, heb je al snel een mooie omslag gecreëerd.

Zin in meer inspiratie? Dit vind je vast ook interessant:
5 x inspirerende fotoboek covers
Zo maak je een unieke fotoboek omslag