De lente is weer begonnen! Dat betekent dat de tijd van kleurrijke bloemen en bomen vol bloesem weer aanbreekt. Maar hoe zorg je ervoor dat die kleurenpracht net zo mooi op de foto komt? We geven je 5 tips om de mooiste foto’s van bloesem te maken!

shutterstock_392638639

1. Bepaal de achtergrond 
Om de bloesem zo goed mogelijk tot recht te laten komen, is het belangrijk dat je de achtergrond goed kiest. Zorg er in elk geval voor dat er geen storende elementen te zien zijn; zoals een verkeersbord of de rand van huis. Probeer er daarna voor te zorgen dat je de foto zo neemt, dat de kleuren er extra uit springen. Omdat de bloesem meestal wat hoger boven de grond hangt, is het vaak een optie om de foto (schuin) van onderaf te nemen, zodat je de blauwe lucht als achtergrond hebt. Zo knalt de bloesem er extra uit!

2. Speel met scherptediepte
Vaak kun je het hele beeldvlak (alles wat je door de lens ziet) vullen met bloesems. Maak dan een keuze wat je wilt laten zien, door met de scherptediepte te variëren. Neem je een grote scherptediepte, dan wordt alle bloesem scherp. Dit is bijvoorbeeld leuk als je een hele laan vol bloesemende bomen hebt. Kies je een kleinere scherptediepte, dan komt de focus op een aantal bloesems en zal de rest vervagen in de achtergrond. Experimenteer zelf wat je mooi vindt en wat goed werkt bij ‘jouw bloesems’ 🙂

3. Zoek leuke details 
Hoewel je natuurlijk ontzettend mooie foto’s van bloesem kan maken, voelt het misschien op een gegeven moment een beetje ‘gewoon’. Die mooie bloesemfoto’s kun je online ook vinden… 😉 Ga daarom juist op zoek naar details die jouw foto’s onderscheidend maken. Kijk goed of er grappig gevormde bloempjes tussen zitten, of kleine insecten of opvallende kleurverschillen en leg die vast. Je kunt er ook voor kiezen om juist bloesemknoppen te fotograferen (ook een mooi beeld voor het ontluikende voorjaar!) Probeer zo een foto te maken die je zelf echt bijzonder vindt.

4. Speel met het licht 
Het moment van de dag waarop je een foto neemt, kan erg bepalend zijn voor het resultaat. Tijdens zonsopkomst en zonsondergang is het licht in het voorjaar het best, dus probeer daar eens gebruik van te maken. Het maakt ook veel verschil of de zon schijnt of dat het juist bewolkt is. Natuurlijk heb je dat niet voor het uitkiezen, het weer kan nogal onvoorspelbaar zijn hier, dus ga er gewoon op uit en kijk wat het licht met je foto’s doet!

5. Gebruik de bloesem in je foto 
Foto’s met bloesem erop zijn uiteraard mooi, maar je kunt er natuurlijk ook nog iets/iemand anders bij op de foto zetten 🙂 Denk daarbij aan een portret met een bloeiende boom als achtergrond of een vogel of kat die op een tak tussen de bloesems zit. Heb je de beschikking tot een laan vol bloesemende bomen, dan kun je ook erg mooie foto’s maken van mensen die onder de bomen door lopen! Proberen hoor, zo geniet je extra van al die vrolijke bloemen 🙂

shutterstock_364807694