Weinig ruimte, continue beweging en veel licht; als je een dagje gaat varen, dan is het maken van foto’s nog een hele uitdaging. En als je onder barre omstandigheden gaat zeilen, dan is de situatie nog een stuk minder ideaal. Omdat veel mensen er met hun boot op uittrekken in de zomer, geeft CEWE je een paar tips hoe je ook deze fijne momenten op een goede manier kunt vastleggen.

Zeilen

Creatief met ruimte
Doordat je vaak weinig ruimte hebt op een boot, moet je creatief omgaan met de ruimte die je wél hebt. Het is immers wel zo leuk dat iedereen op de foto staat als jullie met z’n allen in de kajuit zitten. Een manier om iedereen erop te krijgen is door de camera bijvoorbeeld boven jezelf te houden en vervolgens naar beneden te richten. Juist, eigenlijk gewoon op goed geluk een foto maken. Wellicht moet je een paar keer proberen, maar er zit vast een foto bij waar jullie allemaal op staan. Een andere optie als je weinig ruimte hebt, is om juist naar beneden te gaan en de foto vanuit kikvorsperspectief te nemen.
Ga je toch voor het echte werk, dan is een groothoeklens de enige optie om mooie foto’s te kunnen maken bij weinig ruimte. Hoe groter de hoek, hoe meer je kunt fotograferen van een setting.

Lekker deinen, korte sluitertijd
Een boot ligt nooit stil. De kans dat je bewogen foto’s maakt, is daardoor vrij groot. Door te kiezen voor een korte sluitertijd, zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk beweging uit je foto haalt. De sluitertijd bepaalt namelijk de hoe lang er licht dat op de sensor van je camera valt. De sluitertijd zorgt ervoor dat een beweging als het ware ‘bevroren’ wordt, zodat je een goede foto kunt maken. Hoe korter dat moment van bevriezen, hoe minder beweging je vastlegt. Daarbij is het belangrijk om veel foto’s te maken en niet gefrustreerd te raken dat het niet direct goed gaat. Het is namelijk echt een kwestie van oefenen.

Bescherm je apparatuur
De zilte lucht, het opspattend water van de zoute zee; de deinende zee is niet de beste omstandigheid voor je camera. Maar ook als je op een meer gaat varen, moet je oppassen. Als je je camera goed wilt beschermen, dan is het verstandig om een beschermhoes te kopen. Wil je er niet teveel geld aan uitgeven, dan is een gewone handdoek ook een manier om je camerahuis en -lens te beschermen..

Sloep

De boot zelf
Naast dat het natuurlijk leuk is om de gezelligheid en/of actie op een boot vast te leggen, vaar je op een prachtig foto-object – of dat nu op een grote zeilboot vaart is of in een klein, schattig sloepje. Neem dus ook even de tijd om de boot zelf te fotograferen als jullie ergens aanmeren om bijvoorbeeld een dorpje of stad(je) te bezoeken. Het fijne is dat nu alleen de boot nog zachtjes deint en dat jij vaste grond onder je voeten hebt. Dat geeft je de kans om te werken met andere instellingen. Kies bijvoorbeeld voor een lage diafragma en een lage ISO-waarde. Daardoor vervaagt de achtergrond en leg je de nadruk op je boot. Houd ook rekening met compositie en varieer met de positie van waaruit je een foto maakt.

Veel vaar- en fotografieplezier! Heb je een mooie foto gemaakt van je boottocht? We zijn erg benieuwd. Deel ‘m vooral met ons via Facebook.