Een strakblauwe lucht, een dreigende lucht, een lucht met stapelwolken of een gekleurde lucht: iedere dag is hij weer anders, die lucht. Wolken nemen verschillende vormen aan en bepalen hoeveel licht er wordt doorgelaten. Om die prachtige verscheidenheid te kunnen vastleggen, zal je verschillende technieken moeten toepassen. Ook kun je spelen met de instellingen van je camera, waardoor je van één situatie heel verschillende foto’s kunt maken.

Luchten

Variatie
Net als op iedere foto, is het natuurlijk het interessantste als er iets gebeurt op de foto. Een volledig vlakke, grijze lucht, tja… daar is weinig eer aan te behalen. Leuker wordt het als je echt de contouren van de wolken kunt zien. De lucht is vaak erg bepalend voor de sfeer van een foto. Een zomerse, felblauwe lucht, waar de stapelwolken scherp tegen afsteken bijvoorbeeld, geeft je foto direct dat zomerse, luchtige sfeertje. Een dreigend wolkenspel met verschillende grijstinten zorgt logischerwijs voor meer drama. Hoe meer er in die lucht gebeurt, hoe meer je natuurlijk van die lucht wilt laten zien op je foto. Speel met de hoeveelheid lucht, je zult zien dat je van één situatie heel veel verschillende foto’s kunt maken als je meer of minder van de lucht laat zien.

Compositie
In de compositie van je foto kun je goed gebruikmaken van de lucht. Hoe interessanter die lucht is, hoe meer je ervan wilt opnemen in je foto. De wolken kun je bovendien ook gebruiken als balans voor de rest van de compositie. Stel dat het zwaartepunt in de foto links onderin de foto valt, op één van de snijlijnen van de ‘regel van derden‘, dan kan het voor de compositie handig zijn om rechts bovenin een extra element toe te voegen aan de compositie. Daarmee breng je de foto weer in balans. Wolken zijn op zo’n moment een perfect middel om te gebruiken voor je landschapsfotografie.

Weersverwachting
Hoewel je geluk moet hebben dat je net op het juiste tijdstip op de juiste positie zit om een mooi wolkenspel vast te kunnen leggen, kun je dat geluk natuurlijk wel wat beïnvloeden. Ga je echt op pad om met je camera om mooie landschapsplaatjes te schieten, dan is het verstandig om voorafgaand aan je fototrip even de weersverwachting te checken. Wordt het een grijze, grauwe dag, dan kun je van tevoren wel voorspellen dat je foto’s niet écht heel mooi worden. Brengt de dag afwisselend zon en buien, dan is de kans groot op een gelukstreffer. Ook onweer kan prachtige plaatjes van lichtflitsen opleveren.

10040

Drama creëren
Hoewel je natuurlijk de sfeer kunt laten bepalen door de wolken, zijn er ook instellingen die je kunt toepassen om een andere sfeer in je foto te creëren. Door voor een lange sluitertijd te kiezen (neem dat statief dus maar mee in je rugzak), tover je de wolken om naar een soort dramatische vegen. Daarvoor moet er natuurlijk wel een beetje beweging in de wolken zitten én kun je beter wat later op de dag gaan fotograferen, zodat ook het licht goed meewerkt (overdag is er vaak teveel licht, waardoor je minder goed gebruik kunt maken van een lange sluitertijd).

Dit zijn slechts een paar begintips voor het maken van mooie luchtenfoto’s, daarom zijn we benieuwd naar jouw foto’s. Deel ze gerust op onze Facebook pagina!