Oliebollen, nieuwjaarsrolletjes, champagne én natuurlijk: vuurwerk! Het is bijna oud & nieuw. De tijd van het jaar waarin we massaal kilo’s vuurwerk de lucht in knallen. Wist je dat er in 2015 voor ongeveer 65 miljoen euro aan vuurwerk is gekocht? “Zonde!”, zegt de een. “Prachtig”, zegt de ander. Wat je er ook van vindt, het is in ieder geval een prachtig onderwerp om vast te leggen met je camera. Hoewel dat niet eenvoudig is, geven we je met dit blog een aantal tips hoe je al dat moois toch redelijk waarheidsgetrouw kunt vastleggen.

Vuurwerk (2)

Minimaliseer beweging
Of je het nu middels een statief doet of door je camera ergens stevig op te plaatsen: zorg dat je beweging zoveel mogelijk voorkomt. Omdat je, voor een goede vuurwerkfoto, kiest voor een langere sluitertijd, duurt het langer voordat de foto genomen is. Als je vanuit de hand fotografeert is de kans groot dat je beweegt, terwijl je camera een foto aan het maken is. Het resultaat laat zich raden: een bewogen foto. Heb je geen statief of stevige ondergrond in de buurt? Zorg er dan voor dat je jouw camera toch zo stabiel mogelijk houdt, door ‘m ergens tussen of tegenaan te klemmen.

Camera-instellingen
De sluitertijd is belangrijk bij het fotograferen van beweging. Door middel van een lange sluitertijd, zorg je dat er langer licht op de sensor van de camera valt. Vuurwerk is een lastig onderwerp, want naast dat je de beweging wilt fotograferen gaat het ook nog om een bijzondere lichtbron in een donkere omgeving. Daarom is naast de sluitertijd ook de diafragmawaarde van belang. Met behulp van de diafragmawaarde stel je in hoeveel licht er op de sensor valt. Zet je jouw camera op de automatische stand, dan zal de camera waarschijnlijk automatisch meer licht naar binnen laten komen, doordat de omgeving donker is. Dat is niet altijd het beste voor de kwaliteit van de foto. Speel daarom met de diafragmawaarde en stel ‘m zo nodig bij naar beneden of omhoog (afhankelijk van de hoeveelheid licht die van het vuurwerk komt).

Maak meerdere foto’s
De meeste (luxere) camera’s hebben de mogelijkheid om heel snel achter elkaar foto’s te maken. Doordat er veel beweging in vuurwerk zit, is het verstandig om zoveel mogelijk foto’s achter elkaar te maken. Daarmee vergroot je de kans dat er een goede foto tussenzit. Beoordeel niet op het moment zelf welke foto’s goed zijn, maar kijk dat pas na als je weer thuis bent. Tijdens de vuurwerkshow wil je immers gefocust zijn op het maken van de foto’s, niet op het beoordelen ervan.

Vuurwerk (1)

Sterretjes, voetzoekers en blije gezichten
Niet alleen het grootse vuurwerk in de lucht is een dankbaar onderwerp voor fotografie; ook en juist het kleine vuurwerk is leuk om te fotograferen. De sterretjes, de pruttelpotjes op de grond, de voetzoekers, maar ook: de blije gezichten om je heen, de champagne, de gezellige lichtjes in huis of in de buurt. Een echte oudejaarsavond bestaat immers uit meer dan alleen uit vuurwerk.

Geniet van alle oliebollen, gezelligheid en champagne. We hopen dat we je ook in 2017 kunnen inspireren met leuke tips!