2017 is nog maar net begonnen, dus grote kans dat jij al mooie plannen hebt voor dit jaar. Maar hoe zit dat met de goede voornemens? Ook op fotogebied zijn er tal van goede voornemens te verzinnen. Want slechte gewoontes, die hebben we allemaal. CEWE heeft een lijstjes met goede tips om je minder fijne fotografiegewoontes wat af te leren.

Fotografietips (1)

Kies één fotomoment voor het fotograferen van je eten
Chef-koks vinden het super fijn als hun gasten blij zijn met het eten dat ze voor hen hebben bereid. Ze willen dan ook graag dat hun gasten genieten van hun eten en het lekker vinden. Een van de ergernissen is dan ook dat gasten soms drukker zijn met het maken van die ene perfecte foto, dan met het proeven van hun overheerlijke maaltijd. Een goede chef stopt immers veel tijd, liefde en aandacht in een gerecht. Hoewel het heel verleidelijk is om je volgers op Facebook of Instagram lekker te maken met het eten op jouw bord, kun je er maar beter echt van genieten. Dus om toch een mooi plaatje van het gerecht te kunnen maken, kan je het aantal foto’s van het gerecht het beste beperken tot een paar goede foto’s. Zorg vooraf voor de juiste instellingen op de camera en maak dan een paar goede foto’s als het gerecht eenmaal op tafel staat. Leg dan snel de camera weg en geniet van dit smakelijke moment!

Fotografietips (3)

Geef de ruimte aan sporters
Bij sporten waar het publiek dicht bij de atleten kunnen komen, zoals bijvoorbeeld bij wielrennen, gebeuren vaak ongelukken doordat iemand een mooi plaatje probeert te scoren van zijn of haar sportheld. Logisch, maar wel een beetje gevaarlijk. Spring dus niet op het laatste moment weg na het nemen van je foto, maar geef sporters de ruimte. Zoek van te voren een mooi plekje, bijvoorbeeld op een brug of op een verhoging, zodat je sporters niet hindert en andere toeschouwers ook kunnen genieten van de wedstrijd! Bovendien levert zo’n ander perspectief verrassend mooie foto’s op.

Neem de tijd en het geduld voor een foto
Een goede foto nemen is maatwerk. Een professionele fotograaf is soms een halve dag bezig met het maken van een paar goede foto’s. Om te zorgen voor een perfect plaatje, moet alles kloppen. Bedenk daarom van te voren wat je precies wilt fotograferen en hoe je dit het beste kunt doen. Ga daarna pas aan het werk met de camera. Bedenk ook wat je niet wilt fotograferen en zorg dat dit uit beeld verdwijnt.

Fotografietips (2)

Neem ook weer eens je camera mee op pad
Alhoewel de camera’s op een telefoon steeds beter worden, kan je met een mobiele telefoon niet de professionele foto’s maken die je met een fotocamera kunt maken. Inzoomen bijvoorbeeld, lukt met je smartphone een stuk minder goed. Wel kun je natuurlijk een telefoonlens aanschaffen. Deze lens plaats je op de camera van je mobieltje, waardoor je beter kunt inzoomen en mooiere foto’s maken. Toch kun je – als je écht mooie foto’s wilt maken – toch gewoon het beste een fototoestel meenemen. Neem die camera in 2017 dus wat vaker mee op pad als je van te voren weet dat er mooie fotomomenten gaan zijn.

Vraag mensen of ze gefotografeerd willen worden
Je kent het wel; je draait je hoofd om en schrikt: je kijkt recht in dat grote zwarte gat dat een lens heet. Wees geen paparazzi; vraag mensen of je een foto van ze mag nemen. Je ziet vaak dat mensen wegduiken voor een foto of liever even de andere kant op kijken. Niet iedereen vindt zichzelf even fotogeniek of wil altijd overal op de foto. Wees in 2017 een echte dame of heer en vraag je model of ze het goed vinden dat ze op de foto komen.

Fotografeer wat vaker zonder flitser
Niemand vindt het fijn om geflitst te worden. Dit geldt niet alleen voor tijdens het autorijden, maar vaak ook voor als je op de foto komt. Hoewel het in de donkere wintermaanden best handig is om een flitser te gebruiken, wordt deze er niet altijd mooier op. Als er genoeg licht is (soms is licht van een gloeilamp nog best prima), dan hoef je die flitser niet aan te zetten. Veel mensen vinden een flitser bovendien ook niet zo fijn, omdat hun huid dan zo bleek wordt op de foto. Als je wel mooie (flits)foto’s wilt maken, dan kun je het beste een opzetflitser gebruiken. Met een opzetflitser kan je de sterkte en de hoek van het flitslicht beter bepalen. Dat doe je door gebruik te maken van de kantelbare kop van de opzetflitser. Hoewel we hopen dat 2016 voor jou een flitsend jaar was, raden we je aan om in 2017 die flitser wat vaker achterwege te laten.

goede-voornemens

Ruim je foto’s op
Nog zo’n gekke gewoonte: heel veel foto’s verzamelen en er nooit naar kijken. Hoeveel mapjes met foto’s heb jij op je computer staan? En hoe vaak bekijk je ze? Grote kans dat je ook nog zo’n harde schijf hebt liggen waar ook nog allemaal foto’s op staan, maar waarvan je géén idee. Zonde! Onze computers zitten vaak vol met oude foto’s van waardevolle momenten. Kijk hier eens tussen en ontwikkel een keer wat foto’s of maak een CEWE fotoboek van al deze verborgen foto’s. Ook leuk: organiseer eens een fotomiddag in 2017. Nodig vrienden of familie uit en bekijk alle waardevolle fotomomenten die je samen deelde op een tv of op een beamer.

Andere goede voornemens op fotogebied? Deel ze hieronder met CEWE!