Je kent het vast; je loopt door een mooie stad, fietst door een prachtig natuurgebied of rijdt in je auto langs een fantastische fotowaardige situatie. De enige camera die je bij de hand hebt, is die op je smartphone. Gelukkig worden de camera’s op smartphones steeds beter. Maar hoe maak je nu die ene perfecte foto met je smartphone? CEWE geeft je tips!

Instellingen

Net als bij een echte camera, is de kwaliteit van een smarthone foto ook afhankelijk van je instellingen. Hoewel niet alle smartphone camera’s je de gelegenheid geven om zelf de diafragmawaarde of sluitertijd te bepalen, zijn er wel andere zaken die je zelf kunt instellen. Denk bijvoorbeeld aan de flits of een timer. Een andere instelling,

die veel mensen niet kennen, is HDR. Hoewel deze instelling niet heel bekend is, heeft HDR een grote invloed op je foto’s.

High Dynamic Range

HDR staat voor High Dynamic Range en zorgt ervoor dat je veel details in je foto krijgt. De functie kun je, net als de flits, aan, uit of op automatisch zetten. Door met HDR te fotograferen zorg je er eigenlijk voor dat alles op je foto gedetailleerd is. Stel je maakt een foto van een prachtig winters straatje in je dorp. Als je HDR aan hebt staan, dan zorgt deze instelling ervoor dat zowel de straat, als de gebouwen als de lucht haarscherp op je foto staan. Dat komt doordat je camera in een mum van tijd (en zonder dat je dat merkt) drie fotootjes maakt. Die foto’s worden als het ware ‘op elkaar’ geplakt, waardoor alles op je foto gedetailleerd is. Handig toch?
Jazeker, de functie is super fijn, mits je weet dat hij erop zit en weet hoe het werkt. Doordat er drie foto’s tegelijk worden gemaakt, zorgt een klein beetje beweging ook voor beweging in je foto. Op het moment dat je fotografeert met HDR en je daarvan bewust bent, dan zorg je dat je ellebogen op een stabiele ondergrond leunen of dat je een smartphone statief gebruikt. Weet je het niet en maak je te snel en uit de losse pols een foto, dan kan het zijn dat al je foto’s een beetje onscherp zijn. Dat is nu net níet wat je wilt.
Wil je weten hoe je de HDR functie kunt vinden op jouw smartphone? Zoek dan op Google op HDR in combinatie met jouw type smartphone en je vindt vanzelf een pagina die je verder helpt.

Flits

Net als op een gewone camera, vind je ook op de smartphone een flitser. Hoewel de flitser een super handige functionaliteit is, heb je ‘m negen van de tien keer echt niet nodig. De kans dat een foto daadwerkelijk mooier wordt met flitser aan, is namelijk vrij klein. Zet je flitser daarom standaard uit en niet op de automatische stand. Zo voorkom je dat je camera een foto verpest, doordat hij zelf vindt dat er wat licht bij moet.

Zoomen

Een andere, minder goed ontwikkelde functie op je smartphone is de zoom. Om echt goed in te zoomen heb je toch echt een gewone camera nodig óf je moet eens een opzetlens voor je smartphone proberen. Heb je dat niet (want onderweg en geen apparatuur bij je) en wil je wel graag iets dichtbij halen? Zorg dan dat je de foto op de hoogste kwaliteit maakt en zoom dan naderhand in, dus als je de foto hebt gemaakt. Dat geeft vaak een betere kwaliteit dan inzoomen met de camera van je telefoon.

Handige knopjes

Je kent het wel; je hebt je in een bijzonder benarde positie gewurmd om die ene perfecte foto te kunnen maken. Om de foto

daadwerkelijk te nemen, moet je op het knopje op het scherm tikken. En jawel; doordat je dit doet, ontstaat er beweging en is de foto mislukt of net niet zo mooi als je de camera gewoon had vastgehouden. Ander scenario: je wilt een selfie maken met een selfiestick, maar dan moet je binnen luttele seconden timertijd die stok in de lucht steken en met z’n allen de juiste positie vinden óf behoorlijk lang in de cheese-stand blijven (wat een foto over het algemeen niet spontaner maakt). Gelukkig hebben de meeste (nieuwere) smartphones ook andere opties om een foto te maken. Bij scenario 1 kun je gebruik maken van de volumeknoppen aan de zijkant van je smartphone. Zo kun jij je camera stevig in de hand houden en hoef je met je vinger slechts een klein tikje te geven op de volumeknop.

Scenario 2 kun je oplossen door de oortjes van je smartphone in te pluggen. Pak het koordje vast en klik op de volumeknop. Et voila; je camera maakt direct een foto! Met name nieuwere camera’s hebben deze functionaliteit, die niet alleen handig is voor het maken van foto’s met een selfiestick, maar ook voor ‘gewone’ selfies. Het kenmerk van een selfie is immers dat een deel van je arm ook op de foto komt; niet altijd even charmant. Ook hier bieden de oortjes van je telefoon een oplossing, doordat je gewoon met het volumeknopje een foto kunt maken en je hand dus nonchalant langs je lichaam kunt laten hangen.

Houd die camera stil!

Net als bij een gewone camera is het ook bij een smartphone van belang dat je je toestel stil houdt als je een foto maakt. Je hebt speciale statieven voor smartphones, maar ook door je ellebogen ergens op te laten leunen, voorkom je beweging in je foto. Nog een tip: houd je camera, na het maken van je foto, nog even twee seconden stil. Er zit een paar seconden tijd tussen het moment dat jij een foto maakt en de foto daadwerkelijk is genomen.

Focus

Een simpele, maar doeltreffende tip: vaak weet je camera niet helemaal waarop hij moet scherpstellen. In zo’n geval helpt het om even een tikje op het scherm te geven op de plek waar de camera moet scherpstellen. Zo voorkom je dat je onderwerp wegvalt tegen de achtergrond.

Hulpmiddelen

Op de meeste smartphone camera’s zitten super veel functies, die je vaak helemaal vergeet te gebruiken (of niet eens kent)! Denk bijvoorbeeld aan de rasterlijnen, waarmee je de compositie van een foto beter kunt bepalen (regel van derden). Met name nieuwe smartphones hebben vaak ook een prof modus, waar je zelfs zaken als witbalans, ISO waarde en diafragmawaarde kunt instellen. Ook panoramafoto’s of speciale instellingen voor het maken van voedselfoto’s behoren tot de mogelijkheden. Ons advies is dan ook om eens een middagje de tijd te nemen om alle functies van je smartphone te ontdekken en er vervolgens op uit te trekken om die functies in de praktijk toe te passen!

Niet alleen op je telefoon zijn er talloze hulpmiddelen; ook zijn er diverse apps die je helpen nog mooiere foto’s te maken. Denk bijvoorbeeld aan een app als Snapseed, VSCO, Prisma, Photo Lab of Foto Editor, waarmee je je foto’s naderhand kunt bewerken. Maar ook met sociale media apps als Instagram kun je gave fotobewerkingen doen. Veel plezier met je de camera op je smartphone!