Op het moment van schrijven bevinden we ons in Oldenburg, de stad in Noord-West Duitsland waar het hoofdkantoor van CEWE zich bevindt. We zijn deze keer op een erg bijzondere locatie.

We zijn in de fotostudio van Carl Wöltje, daar waar het allemaal begon. Carl Wöltje begon ongeveer 100 jaar geleden een fotozaak in Oldenburg en dat was een groot succes. De plek ademt de historie van CEWE. We zien de fotocamera’s van vroeger, vergeelde foto’s van tientallen jaren terug en zwart-wit foto’s van de oprichters aan de muur.

Collega André Bade, van origine Duitser maar woonachtig in Nederland, is werkzaam op het kantoor in Nunspeet en vertelt: ‘Mijn oma heeft daar in de jaren 20 haar eerste fotocamera gekocht voor 4 Reichsmarken.’

Carl Wöltje was niet de oprichter van het bedrijf CEWE, dat was zijn schoonzoon Heinz Neumüller, die met de naam CEWE wel zijn schoonvader eert door het gebruik van de initialen ‘CW’. Dit was in 1961.

Sindsdien heeft CEWE een lange weg afgelegd. Van de kleine fotozaak in Oldenburg waar we ons nu bevinden, tot de grootste Europese speler op het gebied van fotofinishing met meer dan 3300 medewerkers in 24 landen.